preskoči na sadržaj

Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek

 > Naslovnica
Vijesti

Beremo jabuke

Autor: Verena Dagmar Kušenić, 29. 9. 2014.

Jabuka je među najrasprostranjenijima vrstama voća na svijetu, a podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije. Danas poznajemo preko 10000 sorti jabuka, koje ovisno o načinu uzgoja, obiluju hranjivim sastojcima. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam. Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat. Moramo se pohvaliti da proizvodimo odličan jabučni ocat čije se zalihe  brzo potroše.

Prosječno, voda čini 82 posto težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12 posto, masti i bjelančevina zajedno oko 1 posto, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1 posto. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične tvari i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedeš sa žitaricama.

One također sadrže veliku količinu kalija (K) , koji ti je potreban za:

  • održavanje ispravne razine vode u tijelu
  • ispravan prijenos u živčanom sistemu
  • prijenos kisika u mozgu
  • održavanje funkcije bubrega i mišića

S obzirom na to da je kalorijski siromašna (100g jabuke ima oko 40 kalorija), čini se dobrim izborom i kod redukcijskih dijeta.




 

KAKO DO NAS...

 

SATNICA ZVONJENJA

SAT     VRIJEME
1. 8.00-8.45
2. 8.50-9.35
3. 9.45-10.30
4. 10.40-11.25
5. 11.30-12.15
6. 12.20-13.05
7./0. 13.10-13.55
1. 14.00-14.45
2. 14.50-15.35
3. 15.45-16.30
4. 16.40-17.25
5. 17.30-18.15
6. 18.20-19.05

   

 
Dokumenti
MALA ANKETA
Koje jabuke najviše voliš?





CMS za škole logo
Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek / Jadrovska 20, HR-31000 Osijek / www.ss-poljoprivredna-veterinarska-os.skole.hr / ured@ss-poljoprivredna-veterinarska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju