preskoči na sadržaj

Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek

 > Naslovnica
Vijesti

Jabuke, jabučni ocat

Autor: Verena Dagmar Kušenić, 29. 9. 2014.

Jabučni ocat kakav pravimo u školi je prirodan i ekološki. Ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuka koji se ostavlja da fermentira nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi. Dobiveni proizvod sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i mangan, no najvredniji sastojak preuzet iz jabuka je pektin

Pektin je prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sustavu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti. Pektin usporava apsorpciju glukoze što održava stabilnu razinu inzulina. Pektin ublažuje oscilacije u razini šećera u krvi i osjećaju gladi, zbog čega je, vjerojatno, jabučni ocat postao dio popularne kure mršavljenja.

Nekoliko gutljaja razrijeđenog jabučnog octa podiže energiju i uklanja žgaravicu, ali to je samo dio blagotvornih učinaka fermentacije jabučnog soka.  Čudesan je proizvod koji se može koristiti na desetke načina: pomaže kod mršavljenja, daje volumen  i sjaj kosi, čisti kožu, osvježava zrak u domu, služi kao sredstvo za kućno čišćenje, pa i za tjeranje buha s krzna kućnih ljubimaca.

 




 

KAKO DO NAS...

 

SATNICA ZVONJENJA

SAT     VRIJEME
1. 8.00-8.45
2. 8.50-9.35
3. 9.45-10.30
4. 10.40-11.25
5. 11.30-12.15
6. 12.20-13.05
7./0. 13.10-13.55
1. 14.00-14.45
2. 14.50-15.35
3. 15.45-16.30
4. 16.40-17.25
5. 17.30-18.15
6. 18.20-19.05

   

 
Dokumenti
MALA ANKETA
Koje jabuke najviše voliš?





CMS za škole logo
Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek / Jadrovska 20, HR-31000 Osijek / www.ss-poljoprivredna-veterinarska-os.skole.hr / ured@ss-poljoprivredna-veterinarska-os.skole.hr
preskoči na navigaciju