2014-09-29 13:15:42

Beremo jabuke

Jabuka je među najrasprostranjenijima vrstama voća na svijetu, a podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije. Danas poznajemo preko 10000 sorti jabuka, koje ovisno o načinu uzgoja, obiluju hranjivim sastojcima. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam. Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat. Moramo se pohvaliti da proizvodimo odličan jabučni ocat čije se zalihe  brzo potroše.

Prosječno, voda čini 82 posto težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12 posto, masti i bjelančevina zajedno oko 1 posto, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1 posto. Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične tvari i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedeš sa žitaricama.

One također sadrže veliku količinu kalija (K) , koji ti je potreban za:

održavanje ispravne razine vode u tijelu ispravan prijenos u živčanom sistemu prijenos kisika u mozgu održavanje funkcije bubrega i mišića

S obzirom na to da je kalorijski siromašna (100g jabuke ima oko 40 kalorija), čini se dobrim izborom i kod redukcijskih dijeta.


Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek