2014-09-29 13:23:09

Jabuke, jabučni ocat

Jabučni ocat kakav pravimo u školi je prirodan i ekološki. Ocat se tradicionalno proizvodi od svježe istisnutog soka od jabuka koji se ostavlja da fermentira nekoliko tjedana na sobnoj temperaturi. Dobiveni proizvod sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i mangan, no najvredniji sastojak preuzet iz jabuka je pektin

Pektin je prehrambeno vlakno topivo u vodi koje ima sposobnost vezanja vode u probavnom sustavu i na taj način pridonosi osjećaju punoće i sitosti. Pektin usporava apsorpciju glukoze što održava stabilnu razinu inzulina. Pektin ublažuje oscilacije u razini šećera u krvi i osjećaju gladi, zbog čega je, vjerojatno, jabučni ocat postao dio popularne kure mršavljenja.

Nekoliko gutljaja razrijeđenog jabučnog octa podiže energiju i uklanja žgaravicu, ali to je samo dio blagotvornih učinaka fermentacije jabučnog soka.  Čudesan je proizvod koji se može koristiti na desetke načina: pomaže kod mršavljenja, daje volumen  i sjaj kosi, čisti kožu, osvježava zrak u domu, služi kao sredstvo za kućno čišćenje, pa i za tjeranje buha s krzna kućnih ljubimaca.

 


Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek